Przejdź do treści głównej

Grillowane przegrzebki z ogonkami krewetek z sałatką na ciepło

Grillowane przegrzebki z ogonkami krewetek z sałatką na ciepło
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Grillowanie  przegrzebków z ogonkami krewetek zajmuje tylko kilka minut. W tym przepisie dodatkiem są wspaniałe sezonowe jarzyny, to danie na cześć lata!

Składniki

-
+

8 szt  przegrzebek
8 szt  krewetek, bez skorupek
1 łyżka stołowa  olej rzepakowy
   sól i pieprz

Sałatka

50 g  kalafiory
1 szt  marchew
100 g  brokułów
2   sałaty rzymskiej
1 pęczek  trybula, świeża

Dressing

1 szt  jajko
1 łyżeczka  musztardy
1 ząbek  czosnku
1 łyżka stołowa  ocet winny
150 ml  oleju rzepakowego
1 łyżka stołowa  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
  • Posmarować przegrzebki i krewetki olejem i grillować je przez ok.30 sekund z każdej strony.
  • Posypać solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pokroić kalafior, marchewkę i brokuł na małe kawałki.
  • Ugotować  warzywa przez ok. 1-2 minuty, by nadal były twardawe.
  • Oczyścić sałatę, porwać ją na kawałki, pomieszać z posiekaną trybulą, kalafiorem, marchewką i brokułem.

Dressing

  • Zagotować wodę, przez 3 minuty gotować jajko, a potem przełożyć je do miseczki.
  • Dodać musztardę, starty czosnek i ocet z białego wina.
  • Energicznie roztrzepać i dodać stopniowo olej, aż dressing nabierze konsystencji majonezu.
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać i wymieszać posiekany szczypiorek.
  • Pozostawić dressing w lodówce przez kilka godzin, by przeszedł smakiem.

Podawać przegrzebki i krewetki z sałatą i dressingiem.