Przejdź do treści głównej

Grillowane szaszłyki z łososia z gremolatą

Grillowane szaszłyki z łososia z gremolatą, Fotograf: Oliver Brachat
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Oliver Brachat

Do szaszłyków z łososia dodaje się gremolatę, specjał pochodzący z Włoch, zrobiony z natki pietruszki, czosnku i cytryny. Łatwe i pyszne!

Składniki

-
+

Podawać z

700 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łyżki stołowe  oleju rzepakowego
4 szt  drewniane patyczki
   sól i pieprz

Gremolata

1 pęczek  natki pietruszki
1 ząbek  czosnku
1   cytryna

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać grill.
  • Filet z łososia pokroić w kostkę o grubości około 3 cm, przełożyć do miski i zalać olejem rzepakowym, wymieszać.
  • Kawałki łososia nabić na szpikulce.
  • Posypać solą i pieprzem, grillować po 2 minuty z każdej strony.

Gremolata

  • Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać.
  • Umyć i osuszyć cytrynę; zewnętrzną część skórki zetrzeć na tarce.
  • Zmieszać skórkę cytrynową z natką i czosnkiem.

Szaszłyki z łososia podawać z gremolatą.

Wskazówka: Drewniane szpikulce do szaszłyków przed użyciem należy moczyć w wodzie przez około 30 minut.