Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski i tosty z salsą z pomidorów i serem typu oscypek

Grillowany łosoś norweski i tosty z salsą z pomidorów i serem typu oscypek
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Mało znane ołączenie smaku grillowanego łososia norweskiego i serka typu oscypek. Smacznego!

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
4 szt  pomidory
0,5 pęczek  natki pietruszki
1 szt  cebula
80 ml  olej roślinny
8 kromki  tostów
250 g  sera owczego (np: typu oscypek)
   sól i pieprz
 szczypta  ostrej papryki mielonej

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na 4 porcje.
  • Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
  • Pomidory obieramy ze skórki, przekrawamy i pozbawiamy wodnistego miąższu.
  • Następnie kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
  • Całość doprawiamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Łososia układamy na grillu skórą do dołu. Pieczemy ok. 4 minut i delikatnie przekładamy łopatką na drugą stronę na 1-2 minuty.
  • Równocześnie grillujemy pieczywo tostowe i plasterki sera.
  • Na zgrillowanych kromkach chleba układamy salsę.
  • Całość przykrywamy zgrillowanym serem.

Serwujemy z upieczonym łososiem norweskim.