Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski na sposób azjatycki

Grillowany łosoś norweski na sposób azjatycki
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
100 ml  sosu sojowego
20 ml  sosu rybnego
50 g  świeżego imbiru
2 szt  papryczki chilli, czerwonej
1 szt  limonka
50 g  ziaren sezamu
2 szt  pory
   olej sezamowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z sosem rybnym, drobno startym imbirem, posiekanymi papryczkami chili oraz z sokiem z limonki.
  • Łososia norweskiego płuczemy, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 porcje. Następnie wkładamy go do marynaty.
  • Po godzinie wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.
  • Łososia grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony.  Przed podaniem – panierujemy lub posypujemy białym sezamem.
  • Pora myjemy, usuwamy zielone części, przecinamy na pół. Skrapiamy olejem ryżowym i pozostałą marynatą. Grillujemy.