Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski na sposób meksykański

Grillowany łosoś norweski na sposób meksykański
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Sposób na grillowanego łososia w wersji meksykańskiej. Danie będzie szczególnie smakować dzieciom.

Składniki

-
+

480 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 szt  kolby kukurydzy
100 g  masła
0,5 l  mleko
2 szt  awokado
1 szt  czerwona cebula
1 szt  limonka
1 szt  papryczka chilli, czerwona
0,5 pęczek  świeżej kolendry
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na 4 porcje.
  • Kukurydzę obieramy i gotujemy w mleku zmieszanym z wodą w proporcjach pół na pół. Przestudzoną kukurydzę smarujemy masłem i pieczemy na grillu na tacce aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie – będzie wtedy bardziej przypieczona.
  • Przygotowujemy sos guacamole. Miąższ dojrzałego awokado rozgniatamy w miseczce widelcem i dokładnie mieszamy z posiekaną kolendrą, cebulą, papryczką chili i sokiem z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
  • Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony.

Serwujemy je z sosem guacamole i kukurydzą. Można też podać z grillowanymi kromkami pieczywa pociętego w słupki.