Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski z czerwoną sałatką i puree z pietruszki

Grillowany łosoś norweski z czerwoną sałatką i puree z pietruszki
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Mateusz Motyczyński

Ciekawa wariacja na temat klasycznego dania. W prosty sposób możemy urozmaicić pieczonego łososia, podając go z kolorową i smaczną wiosenną sałatką.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
1   czerwona cebula
0,25   czerwona kapusta
1   papryka, czerwona
1 garść  świeżej kolendry
1 garść  natki pietruszki
1 garść  świeżego koperku
2   limonki
4   korzenia pietruszki
2 łyżki stołowe  miodu
300 ml  mleka
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia płuczemy, osuszamy. Skórę gęsto nacinamy. Rybę posypujemy solą oraz białym pieprzem.
  • Od strony skóry grillujemy przez ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę i i grillujemy jeszcze przez ok 2 minuty.
  • Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dodajemy pokrojoną paprykę, liście kolendry, natkę pietruszki i koperek.
  • Oliwę łączymy z sokiem z limonki i dodajemy do sałatki, doprawiamy solą, szczyptą cukru.
  • Przygotowujemy puree: pietruszkę obieramy i gotujemy  w mleku, następnie miękką miksujemy i łączymy z miodem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.