Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski z grzankami z kozim serem i cukinią

Grillowany łosoś norweski z grzankami z kozim serem i cukinią
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Jan Lech

Szybki i łatwy pomysł na smaczną przystawkę. Przyjemne połączenie smaków cukini, koziego sera i łososia

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   cukinia
2   bułki
100 g  masła
200 g  twarożku koziego
50 g  majonezu
1 garść  natki pietruszki
1 garść  świeżego tymianku
 szczypta  biały pieprz
 szczypta  pieprz
1   cytryna
   sól
   oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Ciabattę kroimy w plastry, smarujemy masłem i obsmażamy na grillu na złoty kolor.
  • Cukinię kroimy w plastry, obtaczamy w oliwie z tymiankiem i grillujemy.
  • Łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem i grillujemy po 3 minuty z każdej strony.
  • Twarożek kozi łączymy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, pieprz czarny i natkę pietruszki.
  • Na grzankach układamy plastry cukinii, dekorujemy sosem. Serwujemy z łososiem.