Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś norweski z surówką z białej kapusty z dodatkiem marchwi i chrzanu

Grillowany łosoś norweski z surówką z białej kapusty z dodatkiem marchwi i chrzanu
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Kolorowa kompozycja z warzyw i grillowanego łososia norweskiego. Lekkie danie idealne na letnie upały.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
0,5 główka  jarmuż
5 szt  marchewki
1 szt  cytryna
2 łyżki stołowe  chrzanu
2 łyżki stołowe  majonezu
0,5 pęczek  natki pietruszki
0,25 pęczek  świeżego tymianku
   olej roślinny
   sól i pieprz
   papier do pieczenia

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na 4 porcje.
  • Nacieramy olejem, oprószamy solą, a następnie wraz z gałązkami tymianku zawijamy w pergamin i pieczemy na grillu przez ok. 10-12 minut, nigdy na bezpośrednio na ogniu.
  • Papilotów z łososiem nie należy odwracać na drugą stronę.
  • 4 marchewki dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż, nacieramy olejem i grillujemy.
  • Kapustę szatkujemy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach 1 marchew.
  • Warzywa mieszkamy z chrzanem, majonezem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Łososia serwujemy z surówką oraz grillowanymi marchewkami.