Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś z czerwonym pieprzem

Grillowany łosoś z czerwonym pieprzem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Bent Raanes & Sarah C. Sørensen

Łosoś przyrządzony na grillu ze świeżymi sezonowymi warzywami to w lecie dobry pomysł. W tym przepisie proponujemy posypać łososia czerwonym pieprzem, co doda smaku i aromatu.

Składniki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia pokroić na porcje.
  • Uprażyć czerwony pieprz na patelni bez tłuszczu, pieprzem posypać łososia; posolić.
  • Skórę ryby posmarować olejem. Łososia położyć na grillu skórą do dołu i smażyć około 8 minut.
  • Ziemniaki porządnie wyczyścić i ugotować na półtwardo.
  • Zostawić bez przykrycia, aż odparują do sucha; przekroić na połówki.
  • Ziemniaki grillować, aż będą miękkie.
  • Bekon przyrumienić na patelni, fasolkę szparagową ugotować.
  • Wymieszać ziemniaki z bekonem, fasolką, olejem i octem jabłkowym.
  • Doprawić solą i pieprzem; tuż przed podaniem wmieszać natkę pietruszki i koperek.

Grillowanego łososia podawać z ziemniakami i fasolką.