Przejdź do treści głównej

Grillowany łosoś z mizerią

Grillowany łosoś z mizerią
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Esten Borgos

Czasami to dodatki nadają smak potrawie.  Dzięki temu przepisowi dowiecie się, jak zrobić mizerię lub sałatkę ziemniaczaną do grillowanego łososia. 

Składniki

-
+

700 g  filetu z łososia norweskiego ze skórą
2   cytryny
2 łyżki stołowe  estragonu
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Mizeria

1   świeży ogórek
1 łyżka stołowa  cukru
1 łyżka stołowa  biały ocet winny
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sałatka ziemniaczana

600 g  ziemniaków
5   rzodkiewek
1   czerwona cebula
2 łyżki stołowe  świeżego koperku
200 g  szpinaku
200 ml  śmietany 18%
100 ml  majonezu
3 łyżki stołowe  chrzanu

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy łososia na porcje, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy estragonem.
  • Grillujemy łososia skórą do dołu ok. 4 minuty, odwracamy i grillujemy jeszcze dwie minuty z drugiej strony.

Mizeria

  • Kroimy ogórki na cienkie plasterki.
  • Ocet winny mieszamy z cukrem i łączymy z oliwą.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z plasterkami ogórków.

Sałatka ziemniaczana

  • Gotujemy ziemniaki na miękko w nieosolonej wodzie, schładzamy i obieramy.
  • Kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki, kroimy rzodkiewkę na plasterki, a czerwoną cebulę na paski i siekamy koperek.
  • Wkładamy ziemniaki, rzodkiewkę, cebulę, koperek i szpinak do jednego naczynia.
  • Mieszamy śmietanę, majonez, starty chrzan i  doprawiamy do smaku.
  • Wlewamy sos do miski z warzywami i starannie mieszamy.

Grillowanego łososia podajemy z mizerią i sałatką ziemniaczaną.