Przejdź do treści głównej

Halibut marynowany w zalewie escabeche

Halibut marynowany w zalewie escabeche
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Marynata escabeche jest sposobem konserwowania owoców morza i jarzyn. W tym przepisie, marynujemy halibuta, otrzymując wspaniałą przystawkę lub pomysł na przekąskę tapas.

Składniki

-
+

500 g  filetu z halibuta ze skórą
   oliwy z oliwek
   sól morska

Marynata

2 szt  marchewki
1 szt  papryczka chilli, czerwona
1 szt  cebula
4 ząbki  czosnku
2 szt  liść laurowy
1 łyżeczka  kmin rzymski
1 łyżka stołowa  świeżego tymianku
1 łyżeczka  sól
150 ml  octu winnego
150 ml  oliwy z oliwek
150 ml  białego wina
100 ml  wody

Aîoli

1 szt  ziemniak
100 g  majonezu
0,5 ząbek  czosnku
10 gałązki  szafranu
   sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Podawać z

20 kromki  bagietki
   oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  • Posypać filety obficie solą morską. Pozostawić je na 20 minut, a potem opłukać w zimnej wodzie i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Usunąć skórę i ości, pokroić filety na małe, równe kostki.
  • Wysmarować formę żaroodporną oliwą i włożyć do niej kawałki halibuta, pozostawiając trochę odstępu pomiędzy nimi.

Marynata

  • Pokroić marchewki, chili, cebulę i czosnek na cienkie plasterki.
  • Dodać do marynaty wszystkie składniki, umieścić je w rondlu i zagotować.
  • Zalać kawałki halibuta wrzącą marynatą i pozostawić naczynie do wystudzenia. Ryba będzie gotowa, kiedy wystygnie.

Aïoli

  • Ugotować ziemniaka i rozgnieść go na purée, dodać majonez, posiekany czosnek i szafran.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Dodatki

  • Pokroić bagietkę na cienkie kromki. Pokropić je oliwą i upiec w piekarniku przez ok.8 minut.
  • Ostudzić bagietkę na papierze kuchennym.
  • Położyć trochę aïoli na każdą kromkę, kawałek halibuta, nieco cebuli, marchewki i chili.