Przejdź do treści głównej

Halibut na parze z ziemniakami po szwedzku

Halibut na parze z ziemniakami po szwedzku
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Podaj halibuta na parze z dobrym sosem z buraków, jarzyn w glazurze waniliowej, z ziemniakami po szwedzku. Eleganckie i smaczne danie na specjalne okazje.

Składniki

-
+

700 g  filetu z halibuta
600 ml  wody
5 g  soli

Sos z czerwonych buraków

1 szt  burak
200 ml  białego wina
0,5 l  bulion rybny
2 łyżki stołowe  skrobi kukurydzianej
250 g  masła
0,5 szt  limonka
   olej
   sól i pieprz

Glazurowane warzywa

2 szt  marchewki
1 szt  rzepa
1 szt  laska wanilii
120 g  masła
2 łyżki stołowe  cukru
1 szt  cytryna
   sól i pieprz

Ziemniaki po szwedzku

4 szt  ziemniaków
100 g  masła
   sól morska
   pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  • Pokroić halibuta na porcje.
  • Rozmieszać zimną wodę z solą, włożyć kawałki halibuta do zalewy i pozostawić je przez ok. 10 minut.
  • Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem.
  • Ugotować rybę na parze w naczyniu do ryby, przez ok. 10 minut.
  • Można także przyrządzić rybę w gorącej wodzie, tuż poniżej temperatury wrzenia przez ok.10 minut.  Należy pilnować, by woda nie zagotowała się, bo ryba będzie sucha.

Sos z buraków

  • Obrać i drobno pokroić buraki i krótko je przesmażyć na oleju.
  • Dodać białe wino i wygotować je do połowy.
  • Wlać wywar z ryby i gotować, aż buraczki zmiękną, przez ok. 5 minut.
  • Zagęścić  sos skrobią kukurydzianą, według przepisu na opakowaniu.
  • Dodać masło, pomału mieszając. Sos nie powinien się zagotować po dodaniu masła.
  • Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Jarzyny w glazurze

  • Obrać i pokroić jarzyny w słupki.
  • Wyjąć z laski wanilii nasiona.
  • Zmieszać w rondlu nasiona wanilii z masłem, cukrem i sokiem z cytryny, zagotować.
  • Dodać pokrojoną marchewkę i przez chwilę pogotować.
  • Dodać rzepę i gotować, aż jarzyny zmiękną.
  • Doprawić pieprzem i solą.

Ziemniaki po szwedzku

  •  Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki nie przecinając ich do końca, tak by na dole nadal były połączone.
  • Położyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je roztopionym masłem.
  • Wstawić blachę do piekarnika i piec ziemniaki przez 30-40 minut.
  • Co 10 minut smarować ziemniaki roztopionym masłem.
  • Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać je solą i pieprzem.

Halibuta na parze podawać  z sosem z buraków, jarzynami w glazurze i ziemniakami po szwedzku.