Przejdź do treści głównej

Halibut pieczony z szynka parmeńską i kremowym sosem z parmezanu

Halibut pieczony z szynka parmeńską i kremowym sosem z parmezanu
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Ciekawa kombinacja norweskiego halibuta, włoskiej szynki parmeńskiej i kremowego sosu z parmezanu. Podaje się z sezonowymi jarzynami i z makaronem lub ziemniakami, do wyboru.

Składniki

-
+

750 g  filetu z halibuta
2 kromki  szynki dojrzewającej (np. parmeńska, szwarcwaldzka, serrano)
   szałwia
   masło

Sos

1 szt  cebula szalotka
2 łyżki stołowe  masła
200 ml  białego wina
400 ml  śmietanki
8 łyżki stołowe  sera parmezan
2 liście  szałwii
   sól i pieprz

Podawać z

   groszku cukrowego
kilka szt  ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić filet na porcje.
  • Położyć po listku szałwii na każdej porcji ryby, podzielić plastry szynki na dwie części owinąć je wokół ryby
  • Usmażyć rybę na średnio rozgrzanym maśle, tak by była soczysta ale usmażona, ok.2 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości filetów.
  • Można użyć termometru do pieczenia, ryba jest gotowa, kiedy ma wewnątrz 50oC.

Sos parmezanowy

  • Posiekać szalotkę i zeszklić ją lekko na maśle.
  • Dodać białe wino i listki szałwii i gotować aż wywar zredukuje się do około jednej czwartej.
  • Wlać śmietankę kremową i gotować sos na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodać tarty parmezan tuż przed podaniem.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Podawać rybę z sosem parmezanowym, groszkiem cukrowym i ziemniakami.