Przejdź do treści głównej

Halibut w sosie holenderskim

Halibut w sosie holenderskim
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Soczysty halibut z kapustą, marchewką salsa i szparagami to wyjątkowo smaczne danie. Podaj je swoim gościom z sosem holenderskim i ziemniakami z pietruszką.

Składniki

-
+

720 g  filetu z halibuta
50 g  soli
0,5 l  wody
8 szt  szparagi, zielone
1 szt  kapusta pekińska
50 g  masła
12 szt  marchewki
   pieprz

Sos holenderski

4 szt  żółtka
100 ml  octu jabłkowego
2 łyżki stołowe  wody
300 g  masła klarowanego
ćwierć szt  cytryna
   sól i pieprz

Podawać z

600 g  ziemniaków
2 łyżki stołowe  masła
50 g  natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić halibuta na porcje.
  • Rozmieszać sól w wodzie i włożyć halibuta na ok. 20 minut do zalewy.
  • Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zagotować wodę i włożyć do niej kawałki ryby, po kilku minutach zmniejszyć temperaturę. Bardzo ważne jest, by woda nie zagotowała się, bo inaczej ryba będzie sucha.
  • Pozostawić rybę w wywarze przez 8-12 minut w zależności od grubości porcji.
  • Podzielić szparagi na połówki i pokroić kapustę w cienkie paski.
  • Do rondla wlać trochę wody i dodać masło, zagotować, włożyć szparagi i całe marchewki. Poddusić przez ok. 2 minuty.
  • Dołożyć kapustę i inne jarzyny, zakryć garnek pokrywką i poddusić, aż jarzyny zmiękną.

Sos holenderski

  • Roztrzepać żółtka.
  • Wlać do rondla ocet jabłkowy i gotować, aż prawie cały wyparuje.
  • Dodać wodę i wymieszać z żółtkami.
  • Roztrzepywać parującą wodę przez 4-8 minut, aż żółtka zgęstnieją.
  • Dodać stopniowo, stopione, sklarowane masło. Jeśli sos będzie za gęsty lub rozwarstwia się, można dodać trochę letniej wody.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 Dodatki

  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.

Podawać halibuta z uduszonymi na maśle jarzynami, sosem holenderskim i ziemniakami z pietruszką.

Wskazówka: Użyj grubych filetów, które można pokroić na równe kawałki. Grubość jest ważna dla zachowania soczystości ryby po pokrojeniu.