Przejdź do treści głównej

Halibut z masłem imbirowym

Halibut z masłem imbirowym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Halibut jest szlachetną rybą, która dobrze smakuje nawet z najprostszymi dodatkami. Ważne jest, by nie gotować halibuta, lecz go delikatnie podgrzać na słabym ogniu, wtedy będzie soczysty i smaczny.

Składniki

-
+

700 g  filetu z halibuta
0,5 szt  cytryna
500 ml  wody
2 szt  liść laurowy
1 łyżeczka  pieprz, cały
1 łyżeczka  sól

Masło imbirowe

3 łyżki stołowe  świeżego imbiru
1 łyżka stołowa  świeżego szczypiorku
75 g  masła

Podawać z

1 szt  cebula szalotka
   fasola szparagowa, zielona
1 łyżka stołowa  masło
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić halibuta na porcje i zagotować wodę z solą.
  • Włożyć porcje ryby i pogotować je na wolnym ogniu, aż ryba się ugotuje, ok. 10 minut.

Masło imbirowe

  • Zetrzeć imbir i posiekać szczypiorek.
  • Rozmieszać masło, by było miękkie i dodać do niego imbir i szczypiorek.

Podawać halibuta z masłem imbirowym, ziemniakami i fasolką szparagową.