Przejdź do treści głównej

Halibut z woka

Halibut z woka
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Wok i owoce morza dobrze do siebie pasują. Halibut nadaje się do woka, ponieważ jest smaczną rybą o zwartym mięsie. Dodaj do potrawy ulubione jarzyny i podawaj z ryżem

Składniki

-
+

600 g  filetu z halibuta
50 ml  soli
600 ml  wody
1 szt  papryczka chilli, czerwona
2 łyżki stołowe  świeżej kolendry
100 ml  sosu sojowego
2 łyżki stołowe  sezam biały
1 szt  cebula
4 szt  selery
100 g  rzodkiewek
1 szt  marchew
100 ml  oliwy z oliwek
150 g  szpinaku
100 g  kiełków fasoli
200 ml  bulionu rybnego
4 łyżki stołowe  natki pietruszki
   skrobi kukurydzianej
   sól

Podawać z

   ryż jaśminowy
   sos sojowy
   słodki sos chili

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Halibuta pokroić w kostkę.
  • Dodać sól do wody, włożyć  kawałki halibuta do zalewy solnej i pozostawić je tam na ok.10 minut.
  • Wyjąć filety z wody, opłukać i dobrze osuszyć papierem
  • Posiekać chili i kolendrę, zmieszać je z sosem sojowym i nasionami sezamu.
  • Przełożyć kostki halibuta do tej marynaty i pozostawić je w niej na 2-3 godziny, a następnie wylać marynatę.
  • Zetrzeć na paski cebulę, selera, rzodkiew i marchew.
  • Usmażyć halibuta na oleju w ciepłym woku przez ok.2 minuty, wyjąć go i nie pozwolić, by wystygnął.
  • Podsmażyć  w woku, przez ok.30 sekund cebulę, selera i rzodkiew.
  • Dodać marchew, szpinak, kiełki fasoli i szybko podsmażyć przez 1-2 minuty.
  • Dodać do wywaru rybnego, zagotować go i ewentualnie zaciągnąć skrobią kukurydzianą.
  • Doprawić sos sosem sojowym, natką i odrobiną soli.
  • Włożyć rybę z powrotem na patelnię.

 Podawać z ryżem jaśminowym, sosem sojowym i słodkim sosem chili.