Przejdź do treści głównej

Halibut ze świeżą sałatą i kremem chrzanowym

Halibut ze świeżą sałatą i kremem chrzanowym
  • 
6

    6 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Zaimponuj swoim gościom przygotowując odświętny obiad. Na pewno dostarczysz im wielu kulinarnych wrażeń, podając pieczonego halibuta, krem chrzanowy i świeżą, chrupiącą sałatę.

Składniki

-
+

1,5 kg  filet z halibuta
2 szt  pomarańcze
2 łyżeczki  soli
6 łyżki stołowe  masła

Sałatka

1   świeży ogórek
1 szt  pomarańcza
1 szt  czerwona cebula
2   cykorii
150 ml  natki pietruszki

Dressing

50 g  orzechów włoskich
6 łyżki stołowe  octu z jabłek
3 łyżki stołowe  miodu
6 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Krem chrzanowy

500 ml  créme fraîche
2 cm  chrzanu
1 łyżka stołowa  musztardy
0,5 szklanka  świeżego szczypiorku
0,5 szt  cytryna
   sól i pieprz

Podawać z

kilka szt  ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.
  • Pokroić halibuta na równe porcje i włożyć je do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy skórą do dołu.
  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy, polać sokiem filety i posypać je skórką i solą. Odstawić rybę na ok. 30 minut.
  • Rozdzielić masło na kawałki ryby, zakryć folią aluminiową i upiec, aż będzie prawie gotowa przez ok. 10 minut. Jeśli używasz termometru do pieczenia, temperatura w środku potrawy powinna wynieść 45 stopni.

Sałatka

  • Podzielić ogórek na połówki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
  • Obrać pomarańczę i pokroić  ósemki pomarańczy w kostkę.
  • Posiekać czerwoną cebulę, pociąć  sałatę i  grubo pokroić pietruszkę.
  • Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.

Dressing

  • Uprażyć orzechy na suchej patelni i rozkruszyć je palcami na spore kawałki.
  • Zmieszać razem ocet jabłkowy, miód i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.

Sałatę posypać orzechami i polać dressingiem.

Krem chrzanowy

  • Ubić na sztywno créme fraîche,  zetrzeć chrzan na drobnej tarce, wymieszać z musztardą i posiekanym szczypiorkiem.
  • Doprawić krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać halibuta z sałatą, kremem chrzanowym i gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.