Przejdź do treści głównej

Hiszpański kociołek rybny

Hiszpański kociołek rybny
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Ta pełna smaku zupa rybna zawiera zarówno małże, żabnicę, homarce i krewetki. Podajesz ją z chlebem. Po hiszpańsku, ta potrawa nazywa się Zarzuela.

Składniki

-
+

30 szt  małży norweskich
600 g  filetu z żabnicy
6 ugotowanych szt  homarców
12 szt  krewetek, nieobranych
1 szt  cebula
1 szt  papryczka chilli, czerwona
100 ml  oliwy z oliwek
400 g  pomidorów z puszki
300 ml  wody
100 ml  orzechy laskowe
3 ząbki  czosnku
0,5 łyżeczka  nasiona anyżku
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
   sól i pieprz

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
  • Pokroić żabnicę na porcje i oczyścić homarce.
  • Pokroić grubo cebulę, posiekać chili i uprażyć je na oliwie do chwili, kiedy cebula zmięknie, ok. 5 minut.
  • Dodać pomidory z puszki i poddusić przez 1-2 minuty.
  • Dodać wody i gotować na małym ogniu przez 4-5 minut.
  • Dodać do sosu małże i żabnicę, gotować do chwili, kiedy małże się otworzą.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Włożyć do zupy krewetki.
  • Uprażyć orzechy na suchej patelni, rozgnieść je w moździerzu lub mikserze z czosnkiem, anyżkiem i pietruszką.
  • Dodać  trochę wody, by wyszło purée.
  • Pomieszać ostrożnie otrzymane purée z potrawą, jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem.