Przejdź do treści głównej

Jednogarnkowa potrawa z łososiem, małżami i chorizo

Jednogarnkowa potrawa z łososiem, małżami i chorizo
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Pożywna i smaczna potrawka z łososiem i małżami. Cienkie plasterki chorizo nadają jej niepowtarzalny smak. Wspaniały posiłek, którym zaimponujesz przyjaciołom.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 kg  małże norweskie
500 ml  białej fasoli z puszki
50 g  kiełbasy chorizo
1 szt  cebula
6 ząbki  czosnku
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
100 ml  białego wina
300 ml  bulionu rybnego
1 kg  pomidory z puszki
1 łyżeczka  cukru
   sól i pieprz
   natki pietruszki

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia w dużą kostkę.
  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
  •  Ugotować fasolę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Chorizo pokroić w cienkie plasterki, posiekać cebulę i czosnek.
  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać chorizo, cebulę, czosnek i podsmażyć, aż cebula zmięknie.
  • Dodać białego wina i  gotować wywar, do momentu dodania bulionu rybnego, pomidorów z puszki, cukru i  ugotowanej fasolki.
  • Zagotować  i dodać małże.
  • Kiedy muszle otworzą się, dodać  kostki łososia.
  • Zdjąć  rondel z ognia, doprawić potrawę solą i pieprzem.

Potrawę podawać posypaną pietruszką, z chlebem.