Przejdź do treści głównej

Klopsiki z dorsza

Klopsiki z dorsza, Fotograf: Studio Dreyer-Hensley
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Studio Dreyer-Hensley

Klopsiki można przyrządzać z różnych rodzajów ryb. Proponujemy przepis na klopsiki z dorsza i boczku, podawane z domowym sosem tatarskim i salsą. Idealne jako przekąska.

Składniki

-
+

300 g  filetu z dorsza, lekko solonego
200 g  ziemniaków
100 ml  mleka
2 łyżki stołowe  masła
50 g  bekonu
4 łyżki stołowe  natki pietruszki
3 łyżki stołowe  mąki pszennej
1 szt  jajko
100 ml  tartej bułki
   sól i pieprz
   olej

Sos tatarski

2 szt  żółtka
1 łyżeczka  sok ze świeżej cytryny
1 łyżeczka  musztardy Dijon
1 ząbek  czosnku
200 ml  oleju sojowego
3 szt  ogórki konserwowe
3 łyżki stołowe  kaparów
   sól

Salsa

20 g  suszonych pomidorów
1 ząbek  czosnku
2 szt  cebule szalotki
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
150 ml  pomidorów z puszki
50 ml  olej roślinny
   sól
   cukru

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Ugotuj ziemniaki na miękko. Zgnieć je wraz z masłem i mlekiem na purée.
  • Gotuj dorsza przez około 4 minuty, a następnie go ostudź.
  • Pokrój boczek w kostki i usmaż skwarki.
  • Wymieszaj dokładnie ziemniaki, dorsza, skwarki i drobno posiekaną natkę pietruszki.
  • Przypraw solą i pieprzem.
  • Formuj kuleczki. Obtaczaj je następnie w mące, jajku i tartej bułce, w tej kolejności.
  • Smaż klopsiki na złoto na gorącym oleju.

Sos tatarski

  • Zmieszaj żółtko jajka z sokiem z cytryny, musztardą dijon i czosnkiem przepuszczonym przez wyciskarkę.
  • Dolewaj powoli olej, nie przerywając mieszania.
  • Dodaj posiekane ogórki kiszone oraz kapary, dopraw do smaku solą.

Salsa

  • Pokrój suszone pomidory w cienkie paseczki. Czosnek, szalotkę oraz chilli posiekaj drobno.
  • Zmieszaj wszystkie składniki salsy w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Przypraw do smaku solą i odrobiną cukru.

Podawaj klopsiki z dorsza z sosem tatarskim i salsą jako dodatkiem.

Rada: Jeśli brak Ci czasu, gotową salsę możesz kupić w sklepie.