Przejdź do treści głównej

Krem z kalafiora z norweskim łososiem, brukselką i tymiankiem

Krem z kalafiora z norweskim łososiem, brukselką i tymiankiem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Propozycja na lekką wiosenną zupę, która dzięki ziołowym aromatom i bogatym warzywnym smakom z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Składniki

-
+

200 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 szt  kalafior
400 ml  mleka
1 łyżeczka  cukru
1 łyżeczka  serek mascarpone
300 ml  bulionu warzywnego
4 szt  brukselki
 łodyga  świeżego tymianku
   sól i pieprz
   oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy w mleku z dodatkiem soli oraz cukru.
  • Ugotowanego miksujemy na puree. Do puree kalafiorowego dodajemy bulion i ser mascarpone. Dokładnie mieszamy.
  • Brukselkę dzielimy na listki i smażymy na złoty kolor na oliwie.
  • Filet z łososia norweskiego kroimy w cienkie plastry.
  • Usmażoną brukselkę wykładamy na gorący krem z kalafiora, a pomiędzy kładziemy cienkie plastry surowego łososia (ryba zetnie się pod wpływem temperatury).

Zupę przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy listkami świeżego tymianku.