Przejdź do treści głównej

Krem ziemniaczany z pulpetami z łososia norweskiego

Krem ziemniaczany z pulpetami z łososia norweskiego
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Kamil Zieliński

Kremowa zupa na bazie rybnego bulionu, ziemniaków i pulpetów z łososia norweskiego. Wspaniale smakuje i rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
100 g  wędzonego łososia norweskiego
600 g  ziemniaków
1 szt  selera
1 szt  korzenia pietruszki
2 szt  cebule
100 ml  kwaśnej śmietany
50 g  masła
1 garść  świeżego koperku
1/2   sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Z zakupionego łososia wykrawamy najładniejszą część – filet.
  • Z okrawków oraz selera i pietruszki gotujemy bulion.
  • Filet z łososia drobno siekamy, jeżeli lubimy zdecydowany smak – dodajemy posiekanego wędzonego łososia norweskiego, następnie koperek, sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy sok z cytryny, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.
  • Całość miksujemy. Kiedy uzyskamy gładki krem, doprawiamy go śmietaną.
  • Z mięsa łososia norweskiego formujemy niewielkie pulpety i dodajemy do zupy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Zupę posypujemy świeżym koperkiem.