Przejdź do treści głównej

Letnie tabule z grillowanym łososiem norweskim

Letnie tabule z grillowanym łososiem norweskim
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Jan Lech

Tabule z łososiem to doskonały pomysł na letnie danie. Połączenie smaku ziół, warzyw i soczystych gruszek sprawdzi się podczas letnich pikników za miastem.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 opakowanie  kaszki kuskus
1 opakowanie  zielonych oliwek
1 opakowanie  suszonych pomidorów
1   woda mineralna niegazowana
2   pomidory
1   świeży ogórek
2   gruszki
1 garść  świeżej mięty
1 garść  świeżego szczypiorku
1 garść  świeżego koperku
   oliwy z oliwek
1   cytryna
   olej z pestek winogron
1 opakowanie  kwaśnej śmietany
1 opakowanie  chrzan
1 opakowanie  mieszanki sałat

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kuskus zalewamy wodą mineralną, tak żeby 1 cm wody wystawał nad kaszę. Odstawiamy na 20 min., żeby kasza dobrze napęczniała. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie warzywa marynowane  i świeże drobno kroimy i łączymy z kuskusem, następnie dodajemy kostki gruszki.
  • Ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok z 1 cytryny. Dodajemy do tabule.
  • Danie doprawiamy oliwą oraz posiekanymi ziołami Food&Joy, wymienionym w składnikach – po garści.
  • Filet z łososia norweskiego kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Możemy delikatnie posmarować olejem. Krótko grillujemy.
  • Kubeczek kwaśnej śmietany łączymy z 2-3 łyżkami chrzanu.  

Łososia serwujemy z tabule oraz bukietem sałat, skropionych oliwą i sokiem z cytryny. Sos chrzanowy podajemy osobno.