Przejdź do treści głównej

Małże z białym winem

Małże z białym winem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Małże z białym winem i czosnkiem świetnie pasują, kiedy chcesz zaprosić gości. Mogą być daniem głównym lub przystawką. Prosta i szybka potrawa!

Składniki

-
+

2 kg  małży norweskich
0,5 szt  cebula
5 cm  pory
0,5 szt  selera
1 łyżka stołowa  masło
200 ml  białego wina
3 ząbki  czosnku

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Oczyścić skorupy małży i sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte lub zamykają się, kiedy w nie pukasz.
  • Wyrzucić nieszczelne skorupy.
  • Posiekać czosnek, cebulę, selera i podsmażyć je na maśle, aż cebula zmięknie, ale nie zarumieni się.
  • Dodać małże, zakryć rondel pokrywką i uparować je przez 3-4 minuty.
  • Potrząsnąć rondlem tak, by małże ze dna znalazły się na wierzchu
  • Gotować  na wolnym ogniu przez dalsze 3-4 minuty, aż małże się otworzą.
  • Dodać białe wino i posiekany czosnek . potrząsnąć rondlem i zagotować.

Małże podawać z chlebem.