Przejdź do treści głównej

Makaron z łososiem norweskim

Makaron z łososiem norweskim
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Astrid Hals

Makaron i łosoś norweski doskonale do siebie pasują, a sos serowy dodaje smaku tej pysznej potrawie. Najlepiej przybrać świeżymi ziołami. To proste danie na co dzień.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
4 porcje  makaronu
350 g  świeżego groszku
300 ml  śmietany 18%
200 ml  sera parmezan
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  świeżej bazylii
   sól

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Łososia norweskiego pokroić w kostkę o wielkości 2 cm, posypać odrobiną soli.
  • Do szerokiego garnka lub rondla o niskich brzegach wlać śmietankę; dobrze podgrzać. Dodać tarty parmezan i dobrze wymieszać.
  • Dodać łososia norweskiego. Kawałki szybko obracać, aby były całkowicie pokryte sosem.
  • Przykryć, odstawić z ognia. Po dwóch minutach łosoś norweski jest gotowy.
  • Makaron ugotować według czasu podanego na opakowaniu; odcedzić i przełożyć do miski. Na makaron delikatnie wyłożyć sos z łososiem.
  • Przybrać świeżymi ziołami, takimi jak bazylia, szczypiorek czy natka pietruszki.
  • Podawać z sałatką lub gotowanymi warzywami.

Wskazówka: Zamiast parmezanu można dodać kilka łyżeczek pesto. By stworzyć bardziej wyrafinowane danie, parmezan można zastąpić nieco mniejszą ilością niebieskiego sera lub – w wersji łagodniejszej – sera Norvegia lub Jarlsberg.