Przejdź do treści głównej

Makrela w tortilli

Makrela w tortilli
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Chcesz przygotować odświętne, zdrowe danie? Podaj smażoną makrelę w tortilli, z przygotowanym w domu dressingiem i sałatką.

Składniki

-
+

4 szt  filetu z makreli
   sól i pieprz
   olej

Dressing

1 szt  papryczka chilli, czerwona
1 szt  trawa cytrynowa
1 szt  pomidor
1 szt  limonka
1 łyżka stołowa  sos rybny
0,5 łyżeczka  cukru

Podawać z

4 szt  placków tortilli
   sałaty
   natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filety posypać solą i pieprzem i usmażyć na oleju, ok. 2 minuty z każdej strony.

Dressing

  • Oczyścić i posiekać papryczkę chilli
  • Posiekać dolną część łodygi trawy cytrynowej, pomidora pokroić w kostkę
  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z limonki
  • Wymieszać wszystkie składniki dressingu i podgrzać go, prawie doprowadzając do wrzenia. Schłodzić.

Położyć na plackach tortilli sałatę posypaną pietruszką, makrelę, polać dressingiem, zawinąć i podawać.