Przejdź do treści głównej

Marynowane plastry łososia norweskiego z sałatą z kruszonką z białego sera

Marynowane plastry łososia norweskiego z sałatą z kruszonką z białego sera
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Jan Lech

Przystawka z marynowanym łososiem to świetne uzupełnienie rodzinnego obiadu lub kolacji. W kilka minut oczarujesz swoich gości wyśmienitą rybą podaną w nieszablonowy sposób.

Składniki

-
+

400 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 garść  świeżej kolendry
1 garść  świeżego szczypiorku
1 opakowanie  mieszanki sałat
100 ml  octu balsamicznego
1   awokado
1   melon żółty
1   pomarańcza
1 opakowanie  biały ser
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Przygotowujemy marynatę: ocet balsamiczny łączymy z posiekaną kolendrą i szczypiorkiem; solą i pieprzem.
  • Filet z łososia norweskiego kroimy w plastry grubości ok. ½ cm i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
  • Następnie osączamy z marynaty.
  • Sałaty mieszamy z pokrojonym awokado i melonem.
  • Biały ser rozdrabniamy palcami na małe kawałki, wysypujemy na sałatę.
  • Całość polewamy dressingiem przygotowanym z soku wyciśniętego z pomarańczy, oliwy oraz posiekanego szczypiorku o i koperku.