Przejdź do treści głównej

Marynowany łosoś norweski w pomarańczach i żurawinie

Marynowany łosoś norweski w pomarańczach i żurawinie
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Pyszna i łatwa przystawka na letnie ciepłe dni. Nie wymaga grillowania, smażenia ani gotowania.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
6   pomarańcze
150 g  świeżej żurawiny
1 łyżka stołowa  miodu
2   limonki
2   cytryny
2   czerwone cebule
1   papryczka peperoni
1 garść  świeżej bazylii
1 garść  natki pietruszki
1 garść  świeżego koperku
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Z 4 pomarańczy, cytryn i limonek wycisnąć sok do marynaty.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę peperoni i bazylię.
  • Żurawinę zgnieść w misce i dodać do marynaty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Łososia pokroić w cienkie plastry i zalać marynatą. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Podawać z zielonymi listkami szpinaku, rukoli, kopru, natki i bazylii.