Przejdź do treści głównej

Marynowany łosoś norweski z purée z borówek

Marynowany łosoś norweski z purée z borówek
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Charmaine Cheung

Połączenie łososia norweskiego i purée z borówek zapewni niesamowite przeżycie kulinarne. Tym daniem można zaimponować gościom, podając jako przystawkę lub część głównego dania.

Składniki

-
+

200 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
2 łodygi  świeżego tymianku
2 łodygi  świeżego rozmarynu
200 ml  oliwy z oliwek
1 łyżeczka  nasion kolendry
   sól i pieprz

Purée z borówek

2 łyżeczki  czosnku
0,5 szt  czerwona cebula
100 ml  świeżej kolendry
100 ml  świeżej bazylii
200 g  jagód
2 dl  oliwy z oliwek
50 ml  octu balsamicznego
   cukru trzcinowego

Salsa z liczi i wiśni

2   pomidory
100 g  liczi
0,5 szt  czerwona cebula
100 ml  świeżej kolendry
50 g  wiśni
1   limonka
200 ml  oliwy z oliwek
   porto
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Do oliwy z oliwek dodać tymianek, rozmaryn, ziarna kolendry, sól i pieprz; wymieszać.
  • Filet z łososia norweskiego zalać marynatą. Marynować przez całą noc w lodówce.
  • Łososia norweskiego usmażyć po obu stronach na rozgrzanej patelni. Ryba powinna być w środku lekko surowa, a tylko na zewnątrz usmażona.

Purée z borówek

  • Zetrzeć czosnek, czerwoną cebulę drobno posiekać. Zmiksować z pozostałymi składnikami w malakserze. Schłodzić przed podaniem.

Salsa z liczi i wiśni

  • Liczi i czerwoną cebulę pokroić na cienkie plastry. Z wiśni usunąć pestki, pomidory zblanszować.
  • Pozostałe składniki na salsę wymieszać w misce, dodać skórkę i sok z cytryny oraz nieco słodkiego wina; schłodzić.
  • Łososia norweskiego pokroić na kawałki o grubości około 1 cm, ułożyć na półmisku razem z salsą i purée z borówek.