Przejdź do treści głównej

Marynowany łosoś norweski z sałatką z kaszą kuskus

Marynowany łosoś norweski z sałatką z kaszą kuskus
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Astrid Hals

Przepis na filet z łososia norweskiego w domowej marynacie z miodem i musztardą Dijon. Podawać z sałatką z kaszy kuskus i oto mamy na stole świeży i zdrowy obiad.

Składniki

-
+

800 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1   cytryna
1   limonka
2 łyżki stołowe  miodu
1 łyżeczka  musztardy Dijon
1 łyżeczka  ostrej papryki mielonej
   sól i pieprz

Sałatka

300 ml  kaszki kuskus
2 łyżki stołowe  masła
200 ml  świeżego groszku
1   czerwona cebula
1   mała sałata rzymska
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Podawać z

   limonka

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Sok wyciśnięty z cytryny i limonki zmieszać z miodem, musztardą i mieloną papryką. Doprawić do smaku pieprzem.
  • Filet z łososia norweskiego posolić. Umieścić w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym tłuszczem. Rybę zalać marynatą.
  • Piec około 8 minut.

Sałatka z kaszy kuskus

  • Kuskus ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Dodać masło, lekko wymieszać widelcem.
  • Do ciepłego kuskusu dodać mrożony groszek. Odstawić na chwilę, aby groszek się podgrzał.
  • Czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę i sałatę wymieszać z kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sporo oliwy z oliwek.

Wskazówka: Łosoś norweski jest pyszny, jeśli nie do końca się dogotuje – po wyjęciu z piekarnika powinien być w środku lekko surowy.