Przejdź do treści głównej

Marynowany śledź z chrzanem i czerwoną cebulą

Marynowany śledź z chrzanem i czerwoną cebulą, Fotograf: Katrine Lunke
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Katrine Lunke

Oto pyszny śledź z chrzanem, czerwoną cebulą, jabłkiem, śmietaną crème fraîche i jogurtem. Potrzymajmy dzień w lodówce, a nabierze więcej smaku.

Składniki

-
+

500 g  marynowanego śledzia
1,5 łyżka stołowa  chrzan
1   jabłko
0,5 szt  czerwona cebula
3 łyżki stołowe  octu z jabłek
2 łyżeczki  cukru
2 dl  créme fraîche
300 ml  jogurtu naturalnego
3 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Wyjąć śledzia z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  • Zetrzeć chrzan i jabłko na tarce (chrzan drobno, jabłko na grubych okach). Cebulę pokroić na cienkie krążki.
  • W miseczce wymieszać chrzan, jabłko, cebulę, ocet jabłkowy i cukier.
  • Dodać śledzia, śmietanę crème fraîche, jogurt i posiekany szczypiorek; dobrze wymieszać.
  • Przełożyć do słoika, słoik zamknąć.
  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

Przechowywać w lodówce około tygodnia.