Przejdź do treści głównej

Marynowany śledź z jabłkiem i musztardą

Marynowany śledź z jabłkiem i musztardą, Fotograf: Esten Borgos
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Esten Borgos

Marynowany śledź to tradycyjne danie norweskie, które można przyrządzać na wiele sposobów – tu proponujemy wersję w musztardzie, z kawałkami jabłka.

Składniki

-
+

300 g  marynowanego śledzia
1   jabłko zielone
1   cebula
3 łyżki stołowe  świeżego koperku
6 łyżki stołowe  musztardy ziarnistej z gorczycą
1,5 łyżka stołowa  cukru
1,5  łyżka stołowa  ocet, 7%
75 ml  oleju słonecznikowego
6 łyżki stołowe  kwaśnej śmietany, lekkiej
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Osuszyć śledzia ręcznikiem papierowym i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Jabłko i cebulę pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać.
  • Wymieszać koperek, musztardę, cukier, ocet, olej i kwaśną śmietanę.
  • Doprawić sos solą i pieprzem, można też dodać nieco cukru i ocet.
  • Wymieszać sos z jabłkiem i cebulą.
  • Śledzia i sos ułożyć warstwowo w słoiku, słoik zamknąć.
  • Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przechowywać w lodówce około tygodnia.