Przejdź do treści głównej

Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką

Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką , Fotograf: Katrine Lunke
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Katrine Lunke

Według tego przepisu matjasy marynujemy w soku cytrynowym, paprykę grillujemy w piecu, a orzeszki pinii prażymy na patelni. W połączeniu z sałatką danie będzie przepyszne.

Składniki

-
+

400 g  marynowanego śledzia, filetu
2   cytryny
2   papryki, czerwonej
50 g  orzeszków pinii
1   chrupiąca sałata
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku

Podawać z

   dressing z kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury lub ustawić funkcję grillowania.
  • Matjasy pokroić na kawałki i wyłożyć do miski lub na talerz.
  • Wycisnąć sok z cytryny, polać matjasy i marynować około 10 minut.
  • Paprykę przekroić na połówki, usunąć pestki i łodyżkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry.
  • Piec w piekarniku, aż skórka będzie czarna. Obrać ze skórki, pokroić na paseczki.
  • Orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.
  • Na talerzu ułożyć sałatkę, matjasy, grillowaną paprykę, orzeszki pinii; skropić oliwą z oliwek.
  • Posypać drobno posiekanym szczypiorekiem.

Podawać z dressingiem z kwaśnej śmietany.