Przejdź do treści głównej

Mini burgery z łososiem i tzatziki

Mini burgery z łososiem i tzatziki , Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Każdy posiłek staje się wyjątkowy, jeżeli przyrządzamy go od podstaw. Wypróbuj przepis na małe burgery z łososia i tzatziki. Można je podgrzewać na grillu.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 łyżeczka  curry
1,5 łyżka stołowa  sól
3 łyżeczki  mąki ziemniaczanej
0,5 łyżka stołowa  papryczka chilli, czerwona
1 łyżka stołowa  pietruszka
1 szt  jajko
100 ml  mleka
   olej

Bułki do burgerów

350 g  mąki pszennej
250 g  mąki razowej
100 g  mąki żytniej
1 łyżeczka  sól
450 ml  wody
50 ml  oleju
50 g  drożdży
2 łyżki stołowe  ziaren sezamu
   mleko

Tzatziki

1 szt  świeży ogórek
1 ząbek  czosnku
300 ml  jogurtu
   sól

Podawać z

1 szt  chrupiąca sałata
2 szt  pomidory

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
  • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmiksować w malakserze.
  • Dodać curry, sól, mąkę ziemniaczaną, drobno pokrojoną paprykę chili oraz natkę pietruszki.
  • Dodać jajko i mleko, ostrożnie wymieszać.
  • Usmażyć na próbę małego burgera; masę doprawić w miarę potrzeby.
  • Formować małe burgery przy pomocy łyżeczki; smażyć na złoto na patelni z małą ilością oleju, około 2 minut z każdej strony. 

Bułki do burgerów

  • Wymieszać suche składniki na bułki.
  • Podgrzać wodę do 37 °C, dodać olej.
  • Drożdże rozpuścić w wodzie. Po trochu dosypywać suche składniki; wyrabiać do utworzenia zwartego ciasta.
  • Odstawić na około 30 minut.
  • Formować niewielkie bułeczki, każdą nieco spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawić jeszcze na 10 minut.
  • Bułeczki posmarować rozwodnionym mlekiem, posypać sezamem. Piec około 15 minut. 

Tzatziki

  • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Umieścić na sitku, posypać solą; pozostawić na godzinę do odsączenia.
  • Zetrzeć czosnek, wymieszać z ogórkiem i jogurtem.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Umyć sałatę i pomidora; pomidora pokroić w cienkie plastry.

Sposób podawania

Burgery podawać z sosem tzatziki, liśćmi sałaty i plastrami pomidora.

Wskazówka: Burgery z łososiem można przynieść na przyjęcie z grillem. Podgrzewa się je tylko 2-3 minuty z każdej strony.