Przejdź do treści głównej

Mini zapiekanka z łososiem i halibutem

Mini zapiekanka z łososiem i halibutem
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Mini zapiekana z łososiem z pesto pomidorowym, posypana tartym serem jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna. Nadaje się na odświętne danie i daje wiele możliwości tworzenia własnych wersji potrawy.

Składniki

-
+

150 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
150 g  filetu z halibuta
1 szt  czerwona cebula
8 szt  pomidorków cherry
8 szt  oliwek, czarnych bez pestek
6 arkusze  ciasta francuskiego
100 g  żółtego sera, tartego

Pesto

10 g  suszonych pomidorów
2 ząbki  czosnku
3 łyżki stołowe  orzeszków pinii
3 łyżki stołowe  sera parmezan
100 ml  oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Wykończenie

50 g  wędzonego łososia norweskiego
50 ml  śmietanki
2 łyżki stołowe  octu balsamicznego
100 g  rukoli
   pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawić piekarnik na 200oC.
  • Pokroić filet z halibuta i łososia na paski, a cebulę na cienkie plasterki.
  • Podzielić pomidorki cherry i oliwę na dwie części.
  • Rozwałkować ciasto francuskie do 0,5 cm grubości, podzielić na odpowiednie kawałki i włożyć do foremek do zapiekanki.

 Pesto pomidorowe

  • Włożyć składniki do miksera i zmiksować na gładką masę.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Posmarować  ciasto w foremkach otrzymanym pesto.
  • Rozłożyć w foremkach ryby i jarzyny, posypać serem.
  • Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.

Wykończenie

  • Pokroić wędzonego łososia na paski.
  • Zmieszać śmietanę z octem balsamicznym, rozmieszać z wędzonym łososiem i rukolą.
  • Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Polać powstałym sosem zapiekanki i podać na stół.