Przejdź do treści głównej

Norweski łosoś z makaronem, puree z cukinii i pomidorami smażonymi

Norweski łosoś z makaronem, puree z cukinii i pomidorami smażonymi
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Smaczny i łatwy w przygotowaniu makaron na bazie łososia i puree z cukinii.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
400 g  makaronu spaghetti
4 szt  cebule szalotki
2 szt  cukinii
1 opakowanie  pomidorków cherry
1 pęczek  koper włoski, świeży
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Cukinię przekrawamy wzdłuż, posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Następnie miękką miksujemy na puree.  
  • Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno cebulę lub szalotkę. Dodajemy pokrajanego w kostkę łososia oraz posiekany koperek.
  • Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron łączymy z puree z cukinii, mieszamy.
  • Na patelni smażymy na oliwie pomidorki koktajlowe. Posypujemy solą oraz pieprzem. 

Na talerzach układamy porcje makaronu, następnie łososia i dekorujemy przesmażonymi pomidorkami.