Przejdź do treści głównej

Ossobuco z łososia norweskiego

Ossobuco z łososia norweskiego
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
400 g  pomidory
2 szt  marchewki
2 szt  czerwone cebule
1 ząbek  czosnku
2 łodygi  selera naciowego
1 pęczek  natki pietruszki
100 ml  białego, wytrawnego wina
   skórka z cytryny
   olej rzepakowy
   sól
   pieprz kajeński

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Z pomidorów świeżych wykrawamy szypułki, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobną kostkę. Jeżeli bierzemy pomidory z puszki – tylko kroimy, nie dodajemy zalewy.
  • Marchew, cebulę, seler naciowy oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Połowę natki siekamy drobno i mieszamy z warzywami.
  • W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, chwilę smażymy, podlewamy winem i dodajemy przyprawy. Dusimy razem wszystko około 20-30 minut bez pokrywki.
  • Łososia obsmażamy z każdej strony, zalewamy sosem warzywno-pomidorowym i dusimy około 10 minut.

Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki połączoną ze skórką z cytryny.