Przejdź do treści głównej

Paella z krewetkami, dorszem i małżami

Paella z krewetkami, dorszem i małżami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Hiszpańska paella dobrze pasuje na co dzień i od święta. Jeśli chcemy przygotować zwykły obiad, można położyć na niej krewetki, dorsza i małże, a w wersji odświętnej, dodać więcej morskich delikatesów.

Składniki

-
+

300 g  krewetek, bez skorupek
100 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
50 g  małży norweskich
1 szt  cebula
2 ząbki  czosnku
2 szt  papryczki chilli, czerwonej
50 ml  oleju
250 ml  ryżu
0,25 łyżeczka  szafranu
600 ml  bulionu z kurczaka
200 g  zielonego groszku, mrożonego
   sól i pieprz
   pieprz kajeński
   świeże oregano
   limonka

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić dorsza w kostkę.
  • Posiekać cebulę i czosnek, a paprykę pokroić w kostkę.
  • Podsmażyć cebulę i czosnek na oleju przez ok. 6 minut.
  • Dodać paprykę, ryż i szafran.
  • Wlać bulion z kurczaka i gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
  • Dodać pokrojonego dorsza i zielony groszek, gotować na wolnym ogniu, aż dorsz będzie gotowy, przez ok. 3 minuty.
  • Dodać małże i krewetki na kilka minut przed podaniem
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem Cayenne.

 

Potrawę podawać posypaną oregano, z ćwiartkami limonki.