Przejdź do treści głównej

Panierowany łosoś z sosem ziemniaczanym

Panierowany łosoś z sosem ziemniaczanym
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Eva Brænd

Panierowany łosoś ma chrupką skorupkę i soczysty środek. Prosty obiad na każdy dzień. Podajemy z sosem ziemniaczanym i gotowanymi brokułami lub innymi warzywami.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
100 g  tartej bułki
   sól i pieprz
   olej roślinny

Sos

7   ziemniaków
2 łyżki stołowe  masła
2 łyżki stołowe  mąki pszennej
400 ml  mleka
 pęczek  świeżego koperku
   sól i pieprz

Podawać z

   brokuł

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Obieramy ziemniaki i kroimy w równą kostkę. Następnie gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie, odlewamy i odparowujemy.
  • Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
  • Rozcieńczamy mlekiem tak, aby powstał gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziemniaki oraz drobno posiekany koper i mieszamy.
  • Filet z łososia kroimy na 8 równych kawałków, najlepiej ukośnie. Starannie osuszamy
  • i doprawiamy solą i pieprzem
  • Ubijamy jajko, panierujemy w nim filety, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
  • Podgrzewamy olej na patelni. Smażymy filety,  aż zbrązowieją i będą usmażone także w środku, czyli po 1-2 minuty po każdej stronie.
  • Podajemy z sosem ziemniaczanym i ugotowanymi brokułami.

Wskazówka:

  • Ważne jest, aby do smażenia użyć sporo,  dobrze rozgrzanego oleju. Dzięki temu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie soczysta. Ryba wchłonie mniej tłuszczu, jeżeli użyje się go dużo i przypilnuje, aby był wystarczająco ciepły.