Przejdź do treści głównej

Pieczony łosoś i dorsz

Pieczony łosoś i dorsz
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Oto łatwy przepis na szybki i smaczny obiad. Mieszanka warzyw i ryb w jednym naczyniu. Wystarczy tylko wszystko połączyć, włożyć do piekarnika i obiad gotowy.

Składniki

-
+

300 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
300 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
400 g  mieszanki warzyw
400 g  frytek
   sól i pieprz

Podawać z

300 ml  sosu słodko-kwaśnego

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nastawiamy piekarnik na 180°C.
  • Kroimy filety rybne na równe porcje.
  • Układamy warzywa i frytki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
  • Kładamy rybę na warzywach, lekko solimy i pieprzymy.
  • Pieczemy, aż ryba i warzywa będą gotowe w ok. 15 minut.

Podajemy z sosem słodko-kwaśnym i sypiemy na wierzch trochę drobno posiekanego szczypiorku.