Przejdź do treści głównej

Pieczony dorsz norweski z sosem ze skorupiaków

Pieczony dorsz norweski z sosem ze skorupiaków
  • 
6

    6 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø (H2W)

Pieczony dorsz podany ze smakowitym sosem ze skorupiaków to doskonałe danie przyrządzone z dobrych norweskich produktów. Świetny wybór na przyjęcie z obiadem.

Składniki

-
+

1200 g  filetu z dorsza norweskiego
500 g  krewetek, nieobranych
1 łyżka stołowa  sól gruboziarnista

Sos

1   marchew
1 łodyga  selera
0,25 szt  selera
0,25 szt  koper włoski, świeży
1   cebula
2 ząbki  czosnku
1 łyżka stołowa  olej
200 ml  białego, wytrawnego wina
1 łyżka stołowa  przecier pomidorowy
1   liść laurowy
400 ml  wody
500 ml  śmietany 36%
   sól i pieprz
   pieprz kajeński

Podawać z

3   pomidory
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
50 ml  oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe  świeżej bazylii
500 g  szparagi, zielone
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Sos ze skorupiaków

  • Norweskie krewetki opłukać, wyjąć ze skorupek i włożyć do lodówki. Skorupki zachować.
  • Pokroić w kostkę warzywa: marchewkę, selera i selera naciowego oraz koper włoski. Cebulę i czosnek grubo posiekać.
  • Warzywa i skorupki krewetek smażyć w oleju około 4-5 minut; nie dopuścić, aby zrobiły się brązowe. Dodać wino, zagotować.
  • Wmieszać purée z pomidorów, dodać liść laurowy, wodę i śmietankę double cream. Gotować na małym ogniu około 2 godzin.
  • Sos przecedzić, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  • Postawić w ciepłym miejscu. Tuż przed podaniem spienić za pomocą blendera.

Dorsz norweski

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
  • Dorsza norweskiego pokroić na kawałki tej samej wielkości. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posolić, dodać trochę wody.
  • Przykryć folią aluminiową i piec około 15 minut.

Dodatki

  • Pomidory zblanszować, przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
  • Paprykę chili drobno posiekać. Dodać taką ilość chili, aby sos był odpowiednio ostry.
  • Wymieszać chili i pomidory, podgrzać z małą ilością oleju. Dodać norweskie krewetki, nadal podgrzewać. Wmieszać bazylię.
  • Szparagi obrać, gotować około 3 minut w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  • Dorsza podawać ze szparagami, krewetkami w pomidorach i ugotowanymi ziemniakami.