Przejdź do treści głównej

Pieczony halibut z sosem ze skorupiaków

Pieczony halibut z sosem ze skorupiaków
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

To właśnie sos stanowi o walorach smakowych tego dania. W tym przepisie gotuje się go przez dwie godziny na pancerzach krewetek i naprawdę warto poświęcić ten czas. Sos nada halibutowi niepowtarzalny smak.

Składniki

-
+

800 g  filetu z halibuta ze skórą
0,5 szt  por
   olej
   sól i pieprz

Sos

400 g  krewetek, nieobranych
0,5 szt  cebula
1 ząbek  czosnku
0,5 szt  selera
0,5 szt  marchew
0,25 szt  koper włoski, świeży
0,5 szt  liść laurowy
1 gałązki  natki pietruszki
50 ml  białego wina
0,5 łyżka stołowa  przecier pomidorowy
250 ml  mleka
300 ml  śmietanki
   olej
   sól i pieprz

Sałatka

4 szt  pomidory
2 łyżki stołowe  świeżej bazylii
1 łyżka stołowa  oliwa z oliwek, extra virgin
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić halibuta na porcje i obsmażyć go na złoty kolor na oleju.
  • Posypać solą i pieprzem.
  • Pokroić pora na małe kawałki i gotować go przez 1-2 minuty w lekko osolonej wodzie.

Sos

  • Oczyścić krewetki, zdjąć skorupki, a krewetki odłożyć do lodówki.
  • Pokroić jarzyny  w grubą kostkę i uprażyć  z odrobiną oleju.
  • Dodać skorupki krewetek, liść laurowy i pietruszkę, podsmażyć, nie dopuszczając, by zbrązowiały.
  • Dodać białe wino i zagotować.
  • Dodać przecier pomidorowy i starannie rozmieszać.
  • Wlać mleko i śmietankę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
  • Przecedzić sos i zagotować go, tak by zgęstniał.
  • Rozetrzeć sos ręcznym blenderem lub w mikserze, aż będzie miał gładką konsystencję.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w kostkę.
  • Zmieszać kostki pomidora z krewetkami, posiekaną bazylią i oliwą.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Podawać halibuta z porem, sosem i sałatką.