Przejdź do treści głównej

Placuszki z dorsza smażone na głębokim oleju i purée z zielonego groszku

Placuszki z dorsza smażone na głębokim oleju i purée z zielonego groszku, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Ciekawy przepis inspirowany klasycznym brytyjskim fish & chips. Proste, ale eleganckie danie.

Składniki

-
+

500 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
2 łyżeczki  soli
300 g  ziemniaków
0,5 szt  por
100 ml  natki pietruszki
50 ml  mleka
   sól i pieprz
   olej słonecznikowy

Purée z groszku

300 g  zielonego groszku, mrożonego
1 łyżka stołowa  świeżej mięty
1 łyżka stołowa  masło
1 łyżeczka  ocet winny
   sól i pieprz

Ciasto do tempury

330 ml  piwa
300 ml  mąki pszennej

Podawać z

   cytryna

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Ugotuj ziemniaki.
  • Pokrój rybę na niewielkie kawałki. Wrzuć do miksera wraz z solą i zmiksuj na gładką masę.  
  • Ziemniaki zgnieć na purée z dodatkiem drobno posiekanego pora i natki pietruszki.  Zmieszaj dokładnie z mlekiem i rybą. Przypraw solą i pieprzem.

Purée z zielonego groszku

  • Gotuj groszek do miękkości, odlej wodę i zmieszaj groszek z drobno posiekanymi listkami mięty i resztą składników.  Do zmiksowania na purée użyj blendera.  Przypraw solą i pieprzem.

Ciasto na tempurę

  • Do miski wlej piwo, wsyp mąkę i wymieszaj na gęstą, gładką masę.  Jeśli chcesz, by tempura była chrupka, wykorzystaj ją natychmiast.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni lub we frytkownicy.  Za pomocą łyżki nabieraj porcje rybnej mieszanki wielkości małych placuszków.  Zanurzaj je kolejno w tempurze, upewniając się, że ciasto dokładnie pokrywa całą porcję.  
  • Smaż aż do uzyskania złocistej otoczki na brzegach.  
  • Osusz każdy placuszek ręcznikiem papierowym.

Podawaj placuszki z purée z groszku i plastrami cytryny.