Przejdź do treści głównej

Polędwiczki z łososia norweskiego ze szparagami i cebulą

Polędwiczki z łososia norweskiego ze szparagami i cebulą
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Jest to prosta i smaczna potrawa. Cebula usmażona z cukrem i octem balsamicznym daje niepowtarzalne połączenie, które wydobywa z łososia norweskiego to, co najlepsze.

Składniki

-
+

800 g  polędwicy z łososia norweskiego
2 pęczki  szparagi, zielone
1 szt  cebula
3 łyżki stołowe  cukru
3 łyżki stołowe  octu balsamicznego
   oliwy z oliwek
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
  • Ze szparagów usuń twardą część i przesmaż na patelni w oliwie z oliwek na średnim ogniu.
  • Gdy szparagi zmiękną, posól je i zestaw z ognia. Pokrój dwa szparagi na plasterki do dekoracji.
  • Cebulę obierz, pokrój w piórka i przesmaż na patelni na oliwie, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się.
  • Dodaj cukier i ocet balsamiczny i duś przez kolejne pięć minut pod przykryciem.
  • Posyp polędwiczki z łososia norweskiego niewielką ilością soli i umieść w piekarniku na 3-4 minuty.

Łososia norweskiego podawaj ze szparagami i cebulą.