Przejdź do treści głównej

Pomidorki nadziewane sałatką śledziową

Pomidorki nadziewane sałatką śledziową
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Kamil Zieliński

Kolorowa i smaczna przystawka nie wymagająca dużego nakładu pracy. Ciekawy wygląd i aromatyczna kompozycja smaków sprawdzi się podczas wystawnego przyjęcia.

Składniki

-
+

4   filety ze śledzia norweskiego
500 g  pomidorków cherry
1   czerwona cebula
1   zielona papryka
1   cytryna
1 garść  świeżego koperku
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć na ręczniku papierowym, pokroić w drobną kostkę.
  • Do śledzi dodać pokrojoną paprykę zieloną, czerwoną cebulę i koperek. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Pomidory cherry sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skóry. Odłożyć 16 sztuk a pozostałe zmiksować na gładki krem, dodając oliwę, pieprz i sól.
  • Odłożone pomidory wydrążyć, wypełnić sałatką ze śledzia, podawać na kremie pomidorowym.