Przejdź do treści głównej

Proste danie z dorsza

Proste danie z dorsza , Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Pieczony dorsz stanowi proste i smaczne danie. Tę potrawę przyrządza się z dorsza, kalafiora, papryki, szpinaku, czosnku i śmietany crème fraîche.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
1 szt  kalafior
2 szt  papryki, czerwonej
135 g  szpinaku
2 ząbki  czosnku
300 ml  créme fraîche
1 łyżeczka  sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Podawać z

   kawałki cytryny
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Dorsza pokroić na kawałki o wielkości 3 cm.
  • Kalafiora podzielić na małe różyczki; paprykę i szpinak pokroić w paski.
  • Czosnek zetrzeć, wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz.
  • Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Wlać śmietanę, ułożyć kawałki dorsza, a następnie kalafiora i paprykę.
  • Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać szpinakiem.
  • Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 5 minut, aż ryba będzie całkowicie upieczona.

Podawać z kawałkami cytryny i gotowanymi ziemniakami.