Przejdź do treści głównej

Przegrzebki z brokułami i czosnkiem

Przegrzebki z brokułami i czosnkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Przegrzebki z brokułami i czosnkiem są smaczną potrawą, która może być podana jako danie główne lub przystawka. Zaimponuj gościom przyrządzając to danie.

Składniki

-
+

12 szt  przegrzebek
   masło
   sól i pieprz

Krem brokułowy

1 szt  brokuł
1 łyżka stołowa  masło
2 łyżki stołowe  créme fraîche
   sól
   pieprz kajeński

Krem czosnkowy

10 ząbki  czosnku
1 łyżka stołowa  masło
   sól
   pieprz kajeński

Winegret

50 g  bekonu
4 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
75 ml  oliwy z oliwek
   ocet winny sherry
   cukru
   sól

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
  • Naciąć przegrzebki na głębokość 1-2 mm.
  • Usmażyć je na maśle przez ok. 30 sekund z każdej strony.
  • Posypać solą i pieprzem.

Krem z brokułów

  • Oddzielić kilka różyczek brokułu i odłożyć.
  • Oczyścić resztę brokułu, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.
  • Zmiksować ugotowane brokuły z masłem na purée.
  • Dodać créme fraîche, doprawić solą i pieprzem Cayenne.
  • Lekko podsmażyć na maśle odłożone różyczki brokułów, doprawić solą i pieprzem.

Krem czosnkowy

  • Gotować czosnek w wodzie przez ok. 2 minuty.
  • Odlać wodę i zmiksować czosnek z masłem na gładkie purée.
  • Doprawić solą i odrobiną pieprzu Cayenne.

Vinegrette

  • Pokroić bekon w kostkę i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni
  • Posiekać szczypior i zmieszać go z oliwą.
  • Vinegrette doprawić octem sherry, cukrem i solą i zmieszać z kostkami bekonu.

Przegrzebki podawać z  różyczkami brokułów, kremem z brokułów, kremem czosnkowym i sosem vinegrette.