Przejdź do treści głównej

Rolada z halibuta z ziołami i marchewkami pomarańczowymi

Rolada z halibuta z ziołami i  marchewkami pomarańczowymi
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

W tym przepisie, halibuta przyrządzamy z ziołami, chili i czosnkiem. Dodatkiem są glazurowane w pomarańczach i miodzie marchewki. To danie, którym łatwo zaimponujesz swoim gościom.

Składniki

-
+

1,5 kg  filet z halibuta
1 łyżeczka  sól
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
1 łyżka stołowa  świeżego tymianku
2 szt  szczypiorku z cebulkami
1 szt  papryczka chilli, czerwona
2 ząbki  czosnku

Marchewka

200 g  marchewki
2 łyżki stołowe  masła
2 łyżki stołowe  miodu
1 szt  pomarańcza
1 gałązki  świeży rozmaryn
0,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz

Podawać z

   pieczone ziemniaki

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.
  • Posiekać zioła, chili i czosnek, pokroić cebulę ze szczypiorem na plasterki. Rozmieszać z solą, rozłożyć na filetach i zawinąć. Najlepiej użyć wykałaczek do spięcia roladek.
  • Roladki posypać z wierzchu ziołami i włożyć je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Ewentualnie wsadzić termometr do ich najgrubszej części.
  • Upiec halibuta w piekarniku na dolnej kratce przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy termometr wskaże 50 stopni.

Marchewki

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i posiekać rozmaryn.
  • Stopić masło w garnuszku, dodać do niego miód, sok z pomarańczy i rozmaryn.
  • Dodać marchewki i poddusić je, aż zmiękną.
  • Przed podaniem, posypać solą i pieprzem.

Podawać roladki z pomarańczowymi marchewkami i ziemniakami upieczonymi w piekarniku.