Przejdź do treści głównej

Rosti ziemniaczano-grzybowe z wędzonym łososiem norweskim

Rosti ziemniaczano-grzybowe z wędzonym łososiem norweskim
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Kamil Zieliński

Placuszki rosti z ziemniaków i grzybów boczniaków to doskonały pomysł na jesienny sezon grzybowy. Podane z wędzonym łososiem norweskim i śmietaną tworzą wyjątkową kompozycje smaków.

Składniki

-
+

200 g  wędzonego łososia norweskiego
4 szt  ziemniaków
100 g  boczniaków
200 ml  śmietany 18%
1   cytryna
1 garść  świeżego koperku
1 garść  natki pietruszki
1 garść  świeżego, młodego szpinaku
1 garść  rukoli
   olej roślinny
   oliwy z oliwek
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy, a następnie obieramy. Obranych ziemniaków już nie myjemy. Kroimy je w cienkie plasterki, a następnie paseczki.
  • Umyte boczniaki również kroimy w cienkie paski.
  • Ziemniaki łączymy z boczniakami, posiekanymi koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z uzyskanego ciasta na rozgrzanym oleju smażymy na złoto niewielkie placuszki – rosti.
  • Opłukane liście szpinaku, łączymy z rukolą i doprawiamy oliwą oraz sokiem z cytryny.
  • Gotowe placuszki dekorujemy wędzonym łososiem norweskim oraz śmietaną.
  • Podajemy z sałatą ze szpinaku i rukoli.