Przejdź do treści głównej

Ruloniki ze śledzia norweskiego z musem jajecznym

Ruloniki ze śledzia norweskiego z musem jajecznym
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Kamil Zieliński

Ruloniki ze śledzia często goszczą na polskich stołach. Nasza propozycja na tą potrawę to połączenie smacznego farszu jajecznego z marynowanym śledziem.

Składniki

-
+

Marynata

4   filety ze śledzia norweskiego
100 ml  octu winnego
4   cebule
100 ml  olej roślinny
1,5 szklanka  wody
1 garść  świeżego koperku
   liść laurowy
   ziele angielskie
   goździki
 szczypta  cukru
   sól i pieprz

Farsz

2   pomidory
3   jajka
2 łyżki stołowe  chrzanu
1 główka  sałaty masłowej
200 g  créme fraîche
4 kromki  sera żóltego
1 garść  natki pietruszki
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Marynata

  • Cebulę pokroić w grube plastry, sparzyć  i odstawić.
  • Zagotować wodę z octem, łodygami z koperku, przyprawami.
  • Do gotowej zalewy dodać sparzoną cebulę.
  • Sprawione śledzie zalać zimną zalewą, odstawić na min. dobę.
  • Przed podanie wyjąć śledzie z zalewy, posypać koperkiem, zalać olejem 
i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Farsz

  • Jajka ugotować na twardo. Rozdrobnić widelcem, połączyć z serkiem, chrzanem i przyprawami. Na koniec dodać natkę pietruszki.
  • Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć. 
  • Filety ze śledzia ułożyć na macie do sushi, posmarować pastą serowo-jajeczną.
  • Na paście ułożyć liście sałaty masłowej, plastry sera Gouda i paski z pomidora.
  • Całość zwinąć w rulonik jak sushi maki. 
  • Pokroić na szerokość 2 cm.

Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem chrzanu.